Svatební hostina

Pokud se svatební hostina koná v lepším podniku (hotel, restaurace), bývá dobrým zvykem, že svatebčany přijde přivítat samotný majitel podniku, ředitel či zástupce, který by měl zajistit i porcelánový talíř, který jakoby náhodou upadne a roztříští se na mnoho kousků. Čím více střepů-tím lépe. Jde o první společnou, symbolickou práci. Střepy mají přinést štěstí a společný úklid zase soudržnost a vytrvalost.
Ke svatební tabuli usedají první hosté, poslední novomanželé. Řízení dalšího dění se ujímají rodiče nevěsty, jako hlavní hostitelé. Otec nevěsty pronáší přípitek, zpravidla hned na počátku hostiny. Pozor, pokud si chcete přiťukávat, učiňte tak jen s nejbližšími spolusedícími.
Zasedací pořádek záleží na typu stolu. Nejčestnější místa obsazují novomanželé a hlavní hosté-rodiče a svědci. Vždy dbáme na to, aby u sebe seděli hosté, kteří si jsou nějak blízcí (věkově, příbuzní atd.). Měli bychom také dbát na to, aby u stolu s eděli střídavě žena, muž, žena, muž ...Měla by se udržet zásada známá také ze štědrovečerní večeře, že se od stolu nemá vstávat, dokud není ukončená konzumace jídel hlavního chodu.
Svatební tabule bývá zpravidla bohatě upravena. Neměly by chybět hlavní atributy svatby-svatební prostírání, rozmarýnové nebo myrtové větvičky, věnečky, květiny atd.
U vesnických svateb bývá stůl většinou pokrytý množstvím nejrůznějších dobrot a pečiva. Na každé svatbě bývá velmi oblíben poschoďový dort.
Po aperitivu následuje studený předkrm - zpravidla šunková rolka s křenem. Poté polévka. Tu novomanželé jedí polévku z jednoho talíře, což má symbolizovat, že od tohoto dne jsou na vše dva. Většinou se podává polévka s játrovými knedlíčky. Po polévce je na řadě teplý předkrm a hned na to hlavní chod. K dezertu se podává káva.
 
 
 
Zdroj: knižní archív České tradice, internet
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Podmínky převzetí článků

Články můžete číst, tisknout a kopírovat POUZE PRO SVOJI POTŘEBU. Využít či převzít zveřejněné články, nápady či recepty je samozřejmě možné, ale pouze při dodržení určitých pravidel:

  1. o převzatých článcích (jmenovitě) musíme být předem informováni
  2. u každého schváleného článku musí být viditelně napsán zdroj (převzato z www.ceske-tradice.cz) s aktivním odkazem na www.ceske-tradice.cz
  3. články mohou být použity pouze nekomerčně jako naučně-informativní text
  4. v případě, že by někdo žádal Váš web o možnost převzetí našich článků, musí kontaktovat přímo nás (některé články jsou psané našimi externími spolupracovníky a některé jsou vyměněné a u těch musíme mít kontrolu, kdo a kam je umístí)
  5. na jednom webu může být použito max. 5 článků - na ostatní může být uveden pouze odkaz na naše stránky
  6. články nesmí být uveřejněny na stránkách propagující rasismus, fašismus, pornografii, hazardní hry apod nebo na stránkách s odkazy na tyto weby

Pro možnost komerčního využití nás kontaktujte na našem emailu: martin@ceske-tradice.cz

Kopírování článků a to i jejich částí bez svolení autora, je závažným porušením autorských práv a je po právní stránce trestné.
Články zjišťujeme pomocí vyhledávacího robota několikrát ročně a jakékoliv zjištěné prohřešky jsou a budou dle rozsahu a způsobu kopírování a dalšího využívání předávány našemu právnímu zástupci.
 

Novinky na email

wideskycraper2.gif