Uzenář

Uzenář

- řezník specializovaný na slaninu a uzené maso

Uzenářské řemeslo bývalo úzce spjato s řemeslem řeznickým. Od konce 13. století měli uzenáři s řezníky společný cech. Řemeslo se vyvíjelo spolu s potřebou maso uchovávat po delší dobu.
Uzeniny se vyráběly nejvíce z vepřového masa, dále telecího a hovězího, jen vyjímečně skopového. Stejně jako dnes bývalo důležitou surovinou koření, dále pak housky, krev, kroupy. Názvy uzenářských výrobků se příliš nelišily od názvů dnešních, uzenáři připravovali šunky, uzenky (buřty), jelita, jaternice (jitrnice), rosoly, paštiky, slaniny apod.
 
Zdroj: Zapomenutá řemesla - Janotka, Linhart
 
Zdroj: knižní archív České tradice, internet
Diskuse
Autor:Karel Zdražil
Datum:říj 26, 2013
Email:
Umí někdo vyrobit salám imitace/turist.salám/dle receptů z 50.až 60.let?
Nové články na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení: 5 / 5
21.10.2018
Super rychlý a spolehlivý obchod.
Hodnocení: 5 / 5
15.10.2018
Hodnocení: 5 / 5
05.10.2018
Rychlé doručení a spokojenost s dodaným zbožím.
Zobrazit více hodnocení