Perníkář

Perníkář

- pekař perníku (mouku zadělával medem)

Řemeslo pernikářské bývalo velmi blízké řemeslu pekařskému, perníkář své výrobky tvořil výhradně z medového těsta, z kterého pekl perníky a marcipán.
Historické prameny uvádějí první zmínku o medovém pečivu u nás z první poloviny 14. století.
Koncem 19. století perníkářské řemeslo začalo splývat s řemeslem cukrářským.
První továrnou na perník u nás byla továrna v Pardubicích otevřená v roce 1913.

Přijel z města pán perníkář, přijel holky k nám.
Přijďte pojďte nakupovat hochům marcipán.

Kromě medu – základní suroviny, nesmělo v perníku chybět koření. Každý perníkář měl své vlastní recepty na přípravu těsta i na kořeněné příměsi. V žádném případě nesměl scházet pepř, dále se pak používal koriandr, anýz, bezový květ, výtažky z vonných bylin, zázvor, hřebíček, muškát, skořice a řada dalších. Recepty byly samozřejmě tajné a předávaly se v rodině z rodičů na potomky.

 
Zdroj: Zapomenutá řemesla - Janotka, Linhart
 
Zdroj: knižní archív České tradice, internet
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové články na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení: 4.5 / 5
24.02.2018
ochotný prodejce, rychle reaguje
Honza
Hodnocení: 5 / 5
15.02.2018
Vše v pořádku, mohu doporučit.
gudrun
Hodnocení: 5 / 5
09.02.2018
moc pěkné věci
Zobrazit více hodnocení