Zapečená vejce s nudlemi
Suroviny:
4 vejce
10 dkg šunky
půl šálku kyselé smetany
půl lžičky strouhané housky
20 dkg nudlí
Postup:
1.
Z uvařených vajíček, rozkrojených podél na půlky, vybereme žloutky, které utřeme s kyselou smetanou a smícháme s jemně nakrájenou šunkou a strouhankou. Vytvoříme kuličky, které dáme znova do důlku.
Zbytek nádivky dáme na dno malého pekáčku, navrch naklademe půlky vajec, pokropíme máslem a zapečeme.
Zvlášť…
Vaječná omeleta s brambory a šunkou
Suroviny:
6 vajec
3 lžíce vody
sůl
5 dkg másla
10 dkg šunky
20 dkg vařených brambor
zelená petržel
půl cibule
Postup:
1.
Vařené brambory nakrájíme na kostičky a osmažíme na cibuli a másle. Přidáme jemně posekanou šunku nebo salám, a vše zalijeme rozšlehanými, osolenými vejci. Jak omeleta tuhne, posypeme povrch jemně nasekanou petrželkou.
…
Vejce s rajskou omáčkou a sýrem
Suroviny:
4-6 vajec
sůl
6 dkg másla
půl cibule
3 lžíce rajčatového protlaku
4 lžíce strouhaného sýra
Postup:
1.
Dvě třetiny sýra rozpustíme, přidáme rajský protlak, sůl a jemně ustrouhanou cibuli. Na zbytku másla usmažíme volská oka. Po usmažení je přesuneme na talíř, na povrchu posypeme sýrem a pokropíme rajskou omáčkou. Podáváme s bramborovou kaší.
…
Špenát z kopřiv
Suroviny:
1kg opláchnutých listů z kopřiv
80g sádla
2 lžíce mléka
2 vejce
3 stroužky česneku
sůl
1 větší cibule
Postup:
1.
Pečlivě omyté kopřivy spaříme ve vroucí vodě a krátce povaříme. Po 10 minutách je scedíme nasekáme nadrobno. Nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném sádle, přidáme mouku a zhotovíme tak zlatavou jíšku. Přidáme nakrájené kopřivy a krátce podusíme. Po chvilce ochutíme…
Pažitková omáčka se sýrem
Suroviny:
4 vejce
80g strouhaného tvrdého sýra (eidam nebo ementál)
60g polohrubé mouky
2dl mléka
2dl smetany
2-3 stroužky česneku
40g másla nebo rostlinného tuku
pažitka a sůl
Postup:
1.
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozpůlíme. Z másla a mouky připravíme za stálého míchání světlou jíšku, kterou zředíme vodou s mlékem, dobře rozmícháme, aby nezůstaly kousky a…
Strapačky se zelím
Suroviny:
750g brambor
250g polohrubé mouky
400g kysaného zelí
10g cukru
100g cibule
60g sádla
mletý pepř
sůl a ocet
Postup:
1.
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Necháme chvíli stát, pak část vody slijeme, přidáme mouku, osolíme opepříme a dobře promícháme. Těsto buď protlačíme sítem nebo vykrájíme lžičkou malé nočky do vařící osolené vody. Vaříme asi 8-10…
Brambory na kyselo
Suroviny:
1kg brambor
40g másla
40g polohrubé mouky
2dl kysané smetany
1 lžíce rajčatového protlaku
1bobkový list
ocet
sůl
4 vejce
Postup:
1.
Oloupané brambory rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící, osolené vody a vaříme do poloměkka. Z tuku a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme bobkovým listem…
Lepenice
Suroviny:
700g brambor
500g kysaného zelí
1 velká cibule
60g másla
kmín
sůl
Postup:
1.
Oloupané brambory vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme kmín a vaříme do měkka. Kysané zelí pokrájíme, zalijeme vodou a povaříme zvlášť. Měkké zelí zcedíme, vodu po částech přilijeme k bramborám a důkladně rozmícháme. Přidáme máslo a postupně vymícháme na kaši. Tu nakonec smícháme s uvařeným zelím a na talířích přelijeme…
Omelety se špenátovou nádivkou
Suroviny:
125g polohrubé mouky
sůl
250ml mléka
1 vejce
40g másla
Postup:
1.
Do prosáté, osolené mouky přilijeme mléko s rozmíchaným vajíčkem a umícháme těstíčko. Pak z něho upečeme na rozpálené, máslem vymazané pánvi 10 omeletek. Potřeme je špenátovou nádivkou, zabalíme, pokapeme je máslem a podáváme jako přílohu k masu.
Špenátová nádivka:
250g špenátu přebereme, vypereme, uvaříme ve…
Špenátové omelety s masovou náplní
Suroviny:
6 vajec
65ml mléka
30g krupice
3 polévkové lžíce prolisovaného špenátu (250g syrového špenátu)
30g másla
Postup:
1.
V mléce dobře umícháme vejce, krupici, sůl, trochu pepře a uvařený prolisovaný špenát. Z těsta upečeme na másle, na rozpálené pánvi stejně velké omeletky. Ještě teplé je zatočíme a naplníme sekaným masem s kyselou smetanou.
Náplň:
120g uzeného vařeného…
Velikonoční sekaná - nádivka
Je známá ve všech našich krajích, odlišný však bývá jen název: nádivka, sekanka, sekanina, hlavička, zlatá buchta, dechánek. Vždycky je však spojena s množstvím mladých kopřiv, "vopichu" - libečku a opence. Sekaná měla obsahovat pět druhů masa. Nesměly však chybět uzené a slaninka, na Uherskobrodsku též klobása.
Postup:
1.
Připravíme si kousek uzeného se slaninou a stejné množství vepřového masa. Pomeleme na masovém strojku se dvěma houskami předem namočenými ve smetaně. Počítáme s…