Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Velikonoční vajíčko
Velikonoční vajíčko (zaslal: pan Tomáš Hradecký)
 
Suroviny:
  • dortová hmota písková ( těžká teplá)
  • 15 dkg čokoládového krému máslového
  • 20 dkg marcipánové hmoty
  • 12 dkg čokoládové polevy máčecí
Postup:
1.
  Dortovou hmotu, uvedenou v poměru, rozetřeme asi 1 cm vysoko na papír, dáme na plech a ve středně teplé troubě pečeme asi 20 minut. Z upečené vychladlé placky nakrájíme několik obdélníčků 16 cm dlouhých a 9 cm širokých, potřeme je krémem, narovnáme je na sebe a zatížíme prkénkem. Poté tyto slepené řezy nožem skrojíme tak, aby vznikl tvar vajíčka. Nyní vajíčko na jedné špičce skrojíme, abychom je mohli postaviti. Takto upravené vajíčko zabalíme do tence vyválené marcipánové hmoty a na jedné straně nastříkáme papírovým sáčkem z čokoládové polevy a máslového krému kočičky. Na druhé straně vajíčka vystříkáme nápis "Veselé velikonoce". Hotové vajíčko ještě vhodně ozdobíme a používáme ho při úpravě velikonočního dortu, nebo je podáváme samostatně jako desert.
 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Honza
Hodnocení: 5 / 5
15.02.2018
Vše v pořádku, mohu doporučit.
gudrun
Hodnocení: 5 / 5
09.02.2018
moc pěkné věci
Hodnocení: 3 / 5
06.02.2018
Zobrazit více hodnocení