Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Velikonoční koláče
Velikonoční koláče
 
Suroviny:
  • 400g polohrubé mouky
  • 200g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • cca 1l mléka (může být i smetana)
  • 50g droždí
  • 75g cukru
  • 55ml oleje
  • špetka soli a trochu muškátového oříšku (nastrouhaného)
Postup:
1.
  Z cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití přidáme postupně všechny přísady a zaděláme na těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Těsto vystačí na 6-8 koláčů, samozřejmě podle toho jak je chceme velké. Válečkem každý koláč rozválíme a přeneseme na vymazaný plech. Okraje koláčů natřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem a poklademe jakýmkoliv ovocem, řeznou plochou nahoru, nebo marmeládou apod. Výborné jsou s tvarohovou nádivkou, na ní pak ještě poklademe ovoce nebo. Ve všech případech nahoru použijeme drobenku, kterou přitiskneme rukou, aby nepadala. Pečeme ve vyhřáté troubě (220°C), asi po 10 min. teplotu zmírníme a dopečeme.

Tvarohová nádivka:
250g tvarohu, 30g másla, 1 vejce, 50g cukru s vanilkou, 2 lžíce mléka, 20g rozinek, trochu muškátového oříšku a nastrouhanou citrónovou kůru. Máslo utřeme se žloutkem přidáme ostatní přísady a nakonec sníh z bílku.

Drobenka:
130g tuku, 130g cukru s vanilkovým cukrem a asi 200g hrubé mouky. Můžeme přidat trochu kokosové moučky nebo sekaných mandlí.


 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení: 5 / 5
24.05.2018
Měli přesně ten kostým,který jsem potřebovala a za skvělou cenu. Komunikace obchodu super. Nákup rychlý a bez chyby.
Hodnocení: 5 / 5
14.05.2018
Celkově výhody výrazně převažují nad vadami, po popsaných úpravách mám z výrobku opravdu radost a mohu jej doporučit.
Hodnocení: 5 / 5
10.05.2018
Zobrazit více hodnocení