Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Velikonoční dort
Velikonoční dort (zaslal: pan Tomáš Hradecký)
 
Suroviny:
  • trojnásobné množství dortové hmoty piškotové (lehké studené)
  • 3/4 kg čokoládového krému máslového
  • 15dkg griliášového krému máslového
  • (Piškoty a obloučky z pěnové hmoty, velikonoční vajíčko a zajíčci)
Postup:
1.
  Z dortové hmoty, uvedené v poměru, upečeme v dortových okruzích 2 velké dorty a 1 malý. Velké dorty rozpůlíme a naplníme čokoládovým krémem. Naplněné spojíme rovněž čokoládovým krémem, aby vznikl jeden vysoký dort. Malý dortíček rovněž rozpůlíme, naplníme griliášovým krémem a posadíme jej do středu vysokého dortu. Takto upravený dort celý slabě potřeme čokoládovým krámem a na strany přilepíme pěnové piškoty. Pěnové obloučky vždy po dvou krémem spojíme a ozdobíme jimi hvězdicovitě povrch dortu. Mezery pak vyplníme zbylým čokoládovým krémem, vystříkaným ze sáčku s hvězdicovitou trubičkou. Do středu zasadíme velikonoční vajíčko. Kolem dortu rozestavíme zajíčky z pěnové hmoty.

Zajíčci z hmoty
Poměr: uděláme si sníh z poloviny poměru lehké nebo těžké studené hmoty pěnové. ( 2 oplatky a 15 dkg čokoládové polevy máčecí.¨)
Na papír nastříkáme sáčkem opatřeným rovnou trubičkou jeden větší a vyšší oválový tvar, jeden menší oválový tvar a jeden puntík, vše z výše uvedené pěnové hmoty, a pečeme. Upečené dobře vysušené tvary pak k sobě spojíme čokoládovou polevou tak, aby vznikla podoba zajíčka. Z oplatek si vykrájíme ouška na jedné straně rovně skrojená a nejdříve jejich špičky namočíme do čokoládové polevy, položíme je na papír a necháme zaschnouti. Poté spodní část oušek namočíme do čokoládové polevy a ihned ji přilepíme za hlavičku připravených zajíčků. Očka a hubičku namočíme čokoládovou polevou.
 
Úprava trvá 3 hodiny


 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení:  / 5
10.08.2018
nákup OK, koupila jsem fáčovinu, kterou jsem marně sháněla 2 roky.
Hodnocení: 5 / 5
09.07.2018
Hodnocení: 5 / 5
25.06.2018
rychlost, sortiment
Zobrazit více hodnocení