Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Velikonoční cop
Velikonoční cop
 
Suroviny:
  • 700g hladké mouky nebo polohrubé
  • 1kostka droždí (42g)
  • 100g pískového cukru
  • asi 3dl mléka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce sojové mouky
  • 125g tuku
  • mouka na vyválení
Postup:
1.
  Mouku prosejeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu vlažného mléka a s trochou mouky rozmícháme na kašičku, mísu přikryjeme a když těsto vykyne, doplníme zbylým cukrem, žloutky, sojovou moukou a střídavě s vlažným mlékem a rozehřátým prochladlým tukem zpracujeme na tužší těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout. Během kynutí těsto propracujeme a znovu necháme kynout, potom je přendáme na moukou posypaný vál a zpracujeme.
Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 7 dílů a rozválíme je na tlustší roličky. 4 roličky volně spleteme a přendáme je na tukem potřený plech. Zbylé tři roličky spleteme do copu a položíme je na těsto na plechu a necháme ještě 15 min kynout. Potom těsto potřeme rozšlehaným vejcem, popřípadě posypeme mákem nebo semínky, vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů, po 7 minutách teplotu snížíme a upečeme do zlatova.
 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení: 4.5 / 5
24.02.2018
ochotný prodejce, rychle reaguje
Honza
Hodnocení: 5 / 5
15.02.2018
Vše v pořádku, mohu doporučit.
gudrun
Hodnocení: 5 / 5
09.02.2018
moc pěkné věci
Zobrazit více hodnocení