Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Velikonoční beránek kynutý
Velikonoční beránek kynutý (zaslal: pan Tomáš Hradecký)
 
Suroviny:
  • hotové třené kvasnicové těsto (4 dkg mandlí, 3 dkg citronátu [cedrátu], 5 dkg rozinek, trochu tuku a strouhané housky na tvořítko a cukr na posypání)
Postup:
1.
  Plechové tvořítko (beránek) vymazané máslem a vysypané strouhanou houskou naplníme do 3/4 třením kvasnicovým těstem do kterého jsme přidali 4 dkg mandlí, 3 dkg citronátu, 5 dkg rozinek a necháme kynouti. Potom tvořítko uzavřeme, vložíme do středně teplé trouby a pečeme asi 25 minut. Upečeného beranka ihned vyklopíme a vychladlého pocukrujeme. Očka uděláme z rozinek a kolem krku dáme stužku s malým zvonečkem. Můžeme též celého beránka ozdobiti lehkou pěnovou hmotou, kterou vystřikujeme ze sáčku s hvězdičkovitou trubičkou.
 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení:  / 5
10.08.2018
nákup OK, koupila jsem fáčovinu, kterou jsem marně sháněla 2 roky.
Hodnocení: 5 / 5
09.07.2018
Hodnocení: 5 / 5
25.06.2018
rychlost, sortiment
Zobrazit více hodnocení