Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Vaječná pomazánka s ředkvičkami

 

Vaječná pomazánka s ředkvičkami
 
Suroviny:
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 svazek ředkviček
  • 50g šunky
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • pažitka nebo cibulová nať
  • 1 lžíce hořčice
  • sladká paprika
  • sůl
Postup:
1.
  Natvrdo uvařená vejce posekáme, přidáme na nudličky nařezané omyté ředkvičky, proužky šunky a hořčici. Okořeníme sladkou paprikou, osolíme a dobře promícháme s majonézou nastavenou bílým jogurtem. Tato pomazánka je vhodná na mazání na chléb či pečivo. Povrch můžeme posypat sekanou pažitkou nebo cibulovou natí.  

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Honza
Hodnocení: 5 / 5
15.02.2018
Vše v pořádku, mohu doporučit.
gudrun
Hodnocení: 5 / 5
09.02.2018
moc pěkné věci
Hodnocení: 3 / 5
06.02.2018
Zobrazit více hodnocení