Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Strapačky se zelím

 

Strapačky se zelím
 
Suroviny:
  • 750g brambor
  • 250g polohrubé mouky
  • 400g kysaného zelí
  • 10g cukru
  • 100g cibule
  • 60g sádla
  • mletý pepř
  • sůl a ocet
Postup:

1.

 

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Necháme chvíli stát, pak část vody slijeme, přidáme mouku, osolíme opepříme a dobře promícháme. Těsto buď protlačíme sítem nebo vykrájíme lžičkou malé nočky do vařící osolené vody. Vaříme asi 8-10 minut. Kysané zelí pokrájíme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Potom vodu zcedíme, zelí podle chuti přisladíme nebo přikyselíme a promícháme s uvařenými bramborovými nočky – strapačkami. Na talíři omastíme nadrobno nasekanou, na sádle osmaženou cibulkou.

 

       
 

 

 

 

 

 

Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení: 5 / 5
14.11.2018
vše ok
Hodnocení: 5 / 5
09.11.2018
první nakup a super
Hodnocení: 5 / 5
05.11.2018
Zobrazit více hodnocení