Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Práce s marcipánem
Práce s marcipánem (zaslal: pan Tomáš Hradecký)
 
Postup:
1.
 

Růže z marcipánové hmoty
Z marcipánové hmoty, propracujeme s troškou moučkového cukru, vyválíme na vále, moučkovým cukrem posypaném, asi 2 mm tenkou placku. Okrouhlými vypichovači vypícháme z vyválené marcipánové placky kolečka trojí velikosti. Z vypíchnutých koleček modelujeme lístečky tím způsobem, že část okraje koleček plochým nožem stlačíme. Lístečky pak dole potřeme malounko vodou, aby při sesazováním drželi pohromadě. Nejdříve spojujeme lístečky malé, pak větší a na konec největší. Tenké okraje růžových lístečku pak zahneme. Hotovou růžičku necháme asi 1 hodinu zaschnouti. Chceme-li míti růžičku růžovou nebo červenou, obarvíme hmotu před zpracováním žádoucí barvou.
 
Karafiáty z marcipánové hmoty
Z marcipánové hmoty, propracované s troškou moučkového cukru, vyválíme na vále, moučkovým cukrem posypaném, asi 2 mm tenkou placku. Z této placky vykrájíme proužky asi 3 cm široké a 16 cm dlouhé. Jednu podélnou stranu proužku roztřepíme stlačeným plochým nožem a několikrát nakrojíme. Takto upravený proužek svineme do podoby karafiátu.
 
Lístečky z marcipánové hmoty
Světlezeleně obarvenou marcipánovou hmotu vyválíme na vále, posypaném moučkovým cukrem, na plechu 2 cm tenkou. Z této placky pak vykrájíme nožem žádoucí lístečky ( jetelové, karafiátové, růžové a pod. ). Žilky lístečků, zejména růžových, znázorníme tupou stranou nože. Tyto pak k příslušným květům přiložíme. Stonky a kalíšky rovněž vymodelujeme z této hmoty.

Potahování dortů marcipánovou hmotou
Z marcipánové hmoty, propracované s troškou moučkového cukru, vyválíme na vále na vále, moučkovým cukrem posypaném, asi 2 mm tenkou, větší placku. Naplněný dort potřeme slabě meruňkovou zavařeninou, povrch zakryjeme plackou z marcipánové hmoty, strany přitiskneme a uhladíme. Povrch dortu pak různě zdobíme. Marcipánovou hmotu můžeme také zakrýti jen povrch dortu, po případě obalíme hmotou jenom strany dortu

  
 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení:  / 5
10.08.2018
nákup OK, koupila jsem fáčovinu, kterou jsem marně sháněla 2 roky.
Hodnocení: 5 / 5
09.07.2018
Hodnocení: 5 / 5
25.06.2018
rychlost, sortiment
Zobrazit více hodnocení