Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Mazanec sváteční - bochánek
Mazanec sváteční - bochánek
 
Suroviny:
  • 750 g mouky (1/2 hladká + 1/2 hrubá)
  • sůl
  • 140 g jemného cukru
  • 180 g másla
  • vanilka
  • cca 1/4 l mléka
  • 4 kostky cukru
  • 40 g droždí
  • 4 žloutky
  • 50 g mandlí
  • 50 g hrozinek3
  • 0 g citronát
  • tuk na potření plechu
  • 1 celé vejce
Postup:
1.
  Necháme vykynout kvásek z mléka, kostkového cukru, droždí a trochy mouky.
Na vále si připravíme mouku, sůl, rozdrobené máslo, cukr, vanilku a citronovou kůru. Zaděláme vzešlým kváskem a přidáme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky. Vypracujeme tuhé a hladké těsto, do kterého dáme polovinu na nudličky nakrájených mandlí, hrozinky a citronát. Těsto necháme zakryté v míse kynout na teplém místě minimálně hodinu. Z těsta připravíme bochánek (nebo dva malé), položíme na pomaštěný plech (možno také vyložený papírem na pečení) a necháme ještě půl hodiny kynout.
Pomažeme rozšlehaným celým vejcem, na středu uděláme nožem kříž a bochánek posypeme druhou polovinou mandlí.
Vložíme do předehřáté trouby, kterou po pár minutách stáhneme na cca 180 oC a pečeme asi 45 minut. Ihned po upečení bochánek pocukrujeme!
 
 

       
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Honza
Hodnocení: 5 / 5
15.02.2018
Vše v pořádku, mohu doporučit.
gudrun
Hodnocení: 5 / 5
09.02.2018
moc pěkné věci
Hodnocení: 3 / 5
06.02.2018
Zobrazit více hodnocení