Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Falešný marcipán
Falešný marcipán (zaslal: pan Tomáš Hradecký)
 
Suroviny:
  • 2 dkg sušeného mléka
  • 2dkg umělého tuku nebo máslo
  • 7-10 dkg moučkového cukru
  • několik kapek hořkomandlového oleje
  • kávová lžička škrobového sirupu
Postup:
1.
  V misce pěnovitě utřeme máslo nebo umělý tuk, přidáme k němu cukr, sušené mléko, škrobový sirup, hořkomandlovou příchuť, a vše dobře zamícháme. Tuto směs pak na vále, cukrem poprášeném, rukama propracujeme v tužší vláčné těstíčko. Je-li těstíčko ještě řídké, přidáme cukru, je-li méně vláčné přidáme škrobového sirupu. Nepotřebujeme-li marcipánovou hmotu ihned, zabalíme ji do papíru a v chladné místnosti uschováme. 
 
Důležité:
K tvoření rozmanitých ozdob popracujeme do marcipánové hmoty trošku moučkového cukru. Žádoucí barvy dosáhneme nejedovatou barvou, rozpuštěnou v trošce vody.
 
Marcipánové hmoty používáme k modelování všelikých květin, například karafiátů, růží, sněženek, hub, ovoce, k potahování malých zákusků a dortů, k plněný piškotových rolád apod. Rozředěná škrobovým sirupem slouží k ozdobenému postřikování sáčkem, opatřeným trubičkou s hvězdicovitým otvorem.  
 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení:  / 5
10.08.2018
nákup OK, koupila jsem fáčovinu, kterou jsem marně sháněla 2 roky.
Hodnocení: 5 / 5
09.07.2018
Hodnocení: 5 / 5
25.06.2018
rychlost, sortiment
Zobrazit více hodnocení