Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Velikonoční kuchyně

Jak pro hospodáře, tak pro hospodyni byly Velikonoce a stejně tak celé jaro ve znamení velké práce. Zatímco hospodář byl od slunka do slunka na poli, hospodyně stála před nelehkým úkolem, jak z mála uvařit hodně. Sklep i komora po zimních masopustech v tuto dobu téměř prázdné a možnosti surovin, ze kterých by se dalo vařit velmi omezené. A tak se vařily zejména brambory, pekly bramborové placky, došlo i na hrách a kroupy. Z toho mála, co ještě zbývalo se snažila hospodyně ušetřit co nejvíce na přicházející Velikonoce.

Symboly velikonoční kuchyně, tedy téměř obřadní pokrmy v tento čas byly především různé druhy pečiva (jidáše, mazance, později i beránek), k přípravě nádivky nebo jarní polévky se zas využíval špenát, kopřivy, šťovík a různé jarní bylinky. Ovšem nejdůležitější byla vejce, která neměla chybět v žádné jarní kuchyni.

Velikonoční strava se dnes již téměř nijak neliší od každodenního jídelníčku. Že tomu vždy tak nebylo, nás přesvědčí následující polední jídelníček, pocházející z doby někdy okolo roku 1900.

 

 

Zelený čtvrtek
Hrachová polévka s praženou žemlí
Špenát s pečenými vejci nebo teplé jidášky s medem

Velký pátek
Bramborová polévka houbová
Tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem

Bílá sobota
Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice
Drobty z kůzlete s dušenou rýží

Neděle velikonoční
Polévka hovězí s vaječným svítkem
Pečený kozlečí zadek s napodobenými drobnými brambůrky

Pondělí velikonoční
Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí
Vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím


Velikonoční - články v této kategorii:

Jarní bylinkový ocet

Jarní bylinkový ocet   Suroviny: 5l láhev od okurek celerová nať petrželová nať estragon tymián pažitka 2 stroužky česneku 3 bobkové listy 4-5 oloupaných malých cibulek (šalotky) 4l vinného octa Postup: 1.   Do láhve od okurek vložíme po jedné hrsti celerové natě, petrželové natě a estragonu, asi půl hrsti tymiánu a pažitky. Postupně přidáme česnek, bobkový list a cibulky a vše pak…
0 komentářů

Čaj proti jarní únavě

Čaj proti jarní únavě   Suroviny: 1 list šalvěje 1 list rozmarýnu 1 list pelyňku 2 řebříčkové natě 2 třezalkové natě kopřiva (list) 3díly Postup: 1.   Po dostatečném vylouhování ochutíme citrónem a medem.                
1 komentářů

Jidášky

Jidášky   Suroviny: 500g polohrubé mouky ¼l mléka 30g droždí 100g rostlinného tuku 70g cukru 2 žloutky špetka soli citrónová kůra (z pečlivě omytého citrónu) 1 vanilinový cukr 1 žloutek na potření těsta máslo nebo ztužený tuk na vymazání plechu (popř. pečící papír) Postup: 1.   Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi…
0 komentářů

Velikonoční koláče

Velikonoční koláče   Suroviny: 400g polohrubé mouky 200g hladké mouky 2 vejce 1 vanilkový cukr cca 1l mléka (může být i smetana) 50g droždí 75g cukru 55ml oleje špetka soli a trochu muškátového oříšku (nastrouhaného) Postup: 1.   Z cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití přidáme postupně všechny přísady a zaděláme na těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Těsto…
0 komentářů

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec (zaslala: paní Božena Tučková)   Suroviny: 250 ml mléka 30 g droždí 3 žloutky 100 g cukru 500 g polohrubé mouky 1 lžíce rozinek 110 g másla 1 vanilkový cukr 1/2 lžíce strouhané citronové kůry mouka na vál 1 vejce na potření moučkový cukr na posypání Postup: 1.   Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme…
0 komentářů

Velikonoční dort

Velikonoční dort (zaslal: pan Tomáš Hradecký)   Suroviny: trojnásobné množství dortové hmoty piškotové (lehké studené) 3/4 kg čokoládového krému máslového 15dkg griliášového krému máslového (Piškoty a obloučky z pěnové hmoty, velikonoční vajíčko a zajíčci) Postup: 1.   Z dortové hmoty, uvedené v poměru, upečeme v dortových okruzích 2 velké dorty a 1 malý. Velké dorty rozpůlíme a naplníme čokoládovým krémem. Naplněné spojíme rovněž čokoládovým krémem, aby vznikl jeden…
0 komentářů

Velikonoční vajíčko

Velikonoční vajíčko (zaslal: pan Tomáš Hradecký)   Suroviny: dortová hmota písková ( těžká teplá) 15 dkg čokoládového krému máslového 20 dkg marcipánové hmoty 12 dkg čokoládové polevy máčecí Postup: 1.   Dortovou hmotu, uvedenou v poměru, rozetřeme asi 1 cm vysoko na papír, dáme na plech a ve středně teplé troubě pečeme asi 20 minut. Z upečené vychladlé placky nakrájíme několik obdélníčků 16 cm dlouhých a 9 cm širokých, potřeme je krémem, narovnáme je na sebe a zatížíme…
0 komentářů

Velikonoční beránek piškotový

Velikonoční beránek piškotový (zaslala: paní Richterová)   Suroviny: 200 g cukru moučka 2 vejce lžička citrónové šťávy cukr vanilka 300 g hrubé mouky 5 bílků 30 g másla 30 g hrubé mouky Postup: 1.   Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citrónovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou,…
0 komentářů

Velikonoční beránek kynutý

Velikonoční beránek kynutý (zaslal: pan Tomáš Hradecký)   Suroviny: hotové třené kvasnicové těsto (4 dkg mandlí, 3 dkg citronátu [cedrátu], 5 dkg rozinek, trochu tuku a strouhané housky na tvořítko a cukr na posypání) Postup: 1.   Plechové tvořítko (beránek) vymazané máslem a vysypané strouhanou houskou naplníme do 3/4 třením kvasnicovým těstem do kterého jsme přidali 4 dkg mandlí, 3 dkg citronátu, 5 dkg rozinek a necháme kynouti. Potom tvořítko uzavřeme, vložíme do středně teplé trouby a pečeme asi 25 minut.…
0 komentářů

Práce s marcipánem

Práce s marcipánem (zaslal: pan Tomáš Hradecký)   Postup: 1.   Růže z marcipánové hmoty Z marcipánové hmoty, propracujeme s troškou moučkového cukru, vyválíme na vále, moučkovým cukrem posypaném, asi 2 mm tenkou placku. Okrouhlými vypichovači vypícháme z vyválené marcipánové placky kolečka trojí velikosti. Z vypíchnutých koleček modelujeme lístečky tím způsobem, že část okraje koleček plochým nožem stlačíme. Lístečky pak dole potřeme malounko vodou, aby při sesazováním drželi pohromadě. Nejdříve spojujeme lístečky malé, pak větší a na konec největší. Tenké okraje…
0 komentářů

Falešný marcipán

Falešný marcipán (zaslal: pan Tomáš Hradecký)   Suroviny: 2 dkg sušeného mléka 2dkg umělého tuku nebo máslo 7-10 dkg moučkového cukru několik kapek hořkomandlového oleje kávová lžička škrobového sirupu Postup: 1.   V misce pěnovitě utřeme máslo nebo umělý tuk, přidáme k němu cukr, sušené mléko, škrobový sirup, hořkomandlovou příchuť, a vše dobře zamícháme. Tuto směs pak na vále, cukrem poprášeném, rukama propracujeme v tužší vláčné těstíčko. Je-li…
0 komentářů

Marcipánová hmota

Marcipánová hmota (zaslal: pan Tomáš Hradecký)   Suroviny: 5 dkg mandlí 12 dkg moučkového cukru a 3 dkg škrobového sirupu = cca 20 dkg marcipánové hmoty Postup: 1.   Mandle spaříme a oloupeme. Oloupané mandle dobře osušíme a na velmi jemném žíněném (z nouze i drátěném) sítě nastrouhaných mandlí a škrobového sirupu a vše zpracujeme v jemné tuhé těstíčko. Je-li toto ještě řídké, přidáme moučkového cukru. Nepotřebujeme-li marcipánovou hmotu ihned, zabalíme ji do papíru a v chladné místnosti uschováme…
0 komentářů

Velikonoční beránek z tvarohového těsta

Velikonoční beránek z tvarohového těsta   Suroviny: 250 g margarínu 250 g cukru krupice 250 g netučného tvarohu 250 g polohrubé mouky 3 vejce 1/2 prášku do pečiva strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu 50 g jader vlašských ořechů Postup: 1.   Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citrónovou kůru. Formu na beránka…
0 komentářů

Marcipánová hmota falešná (varna)

Marcipánová hmota falešná (varna)   Suroviny: 150 ml vody 70g másla 150 g hladké mouky cca 500 g cukr moučky Postup: 1.   Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme vychladnout a do studené hmoty zapracujeme cukr.     Hmotou můžeme potahovat dorty, tvořit figurky, kytičky apod.     …
0 komentářů

Velikonoční cop

Velikonoční cop   Suroviny: 700g hladké mouky nebo polohrubé 1kostka droždí (42g) 100g pískového cukru asi 3dl mléka 2 žloutky 1 lžíce sojové mouky 125g tuku mouka na vyválení Postup: 1.   Mouku prosejeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu vlažného mléka a s trochou mouky rozmícháme na kašičku, mísu přikryjeme a když těsto vykyne, doplníme zbylým cukrem, žloutky, sojovou moukou…
0 komentářů

Mazanec sváteční - bochánek

Mazanec sváteční - bochánek
Mazanec sváteční - bochánek   Suroviny: 750 g mouky (1/2 hladká + 1/2 hrubá) sůl 140 g jemného cukru 180 g másla vanilka cca 1/4 l mléka 4 kostky cukru 40 g droždí 4 žloutky 50 g mandlí 50 g hrozinek3 0 g citronát tuk na potření plechu 1 celé vejce Postup: 1.   Necháme vykynout kvásek z mléka, kostkového cukru, droždí a trochy…
0 komentářů

Velikonoční beránek s ořechy

Velikonoční beránek s ořechy
Velikonoční beránek s ořechy   Suroviny: 125g tuku 150g pískového cukru 4 žloutky 100g mletých ořechů 250g polohrubé mouky půl prášku do pečiva 100ml mléka 50g rozinek 4 bílky tuk a mouka na formu Postup: 1. 2. 3. 4.   Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, přidáme žloutky, našleháme a vmícháme ořechy. Mouku prosijeme s práškem a střídavě s…
0 komentářů

Vejce s nudlemi a sýrem

Vejce s nudlemi a sýrem   Suroviny: 6 vajec 20 dkg vařených nudlí 5 dkg másla půl cibule sůl 2 lžíce smetany 5 dkg sýra Postup: 1.   Nudle uvaříme v osolené vodě, odcedíme, trochu pomastíme a necháme znovu prohřát. Na másle zpěníme drobně posekanou cibuli, přidáme rozšlehaná vejce a než ztuhnou, přilijeme trochu smetany. Nudle polijeme vejci a posypeme hustě strouhaným sýrem.     …
0 komentářů

Zapečená vejce s nudlemi

Zapečená vejce s nudlemi   Suroviny: 4 vejce 10 dkg šunky půl šálku kyselé smetany půl lžičky strouhané housky 20 dkg nudlí Postup: 1.   Z uvařených vajíček, rozkrojených podél na půlky, vybereme žloutky, které utřeme s kyselou smetanou a smícháme s jemně nakrájenou šunkou a strouhankou. Vytvoříme kuličky, které dáme znova do důlku. Zbytek nádivky dáme na dno malého pekáčku, navrch naklademe půlky vajec, pokropíme máslem a zapečeme. Zvlášť…
0 komentářů

Vaječná omeleta s brambory a šunkou

Vaječná omeleta s brambory a šunkou   Suroviny: 6 vajec 3 lžíce vody sůl 5 dkg másla 10 dkg šunky 20 dkg vařených brambor zelená petržel půl cibule Postup: 1.   Vařené brambory nakrájíme na kostičky a osmažíme na cibuli a másle. Přidáme jemně posekanou šunku nebo salám, a vše zalijeme rozšlehanými, osolenými vejci. Jak omeleta tuhne, posypeme povrch jemně nasekanou petrželkou.     …
0 komentářů

Vejce s rajskou omáčkou a sýrem

Vejce s rajskou omáčkou a sýrem   Suroviny: 4-6 vajec sůl 6 dkg másla půl cibule 3 lžíce rajčatového protlaku 4 lžíce strouhaného sýra Postup: 1.   Dvě třetiny sýra rozpustíme, přidáme rajský protlak, sůl a jemně ustrouhanou cibuli. Na zbytku másla usmažíme volská oka. Po usmažení je přesuneme na talíř, na povrchu posypeme sýrem a pokropíme rajskou omáčkou. Podáváme s bramborovou kaší.     …
0 komentářů

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka   Suroviny: rohlíky mléko tuk (slanina) cibule uzené nebo salám vepřová nebo drůbeží játra česnek majoránka petržel čerstvé mladé kopřivy sůl vejce Postup: 1.   Rohlíky nalámeme a namočíme do mléka, mezitím na tuku osmažíme cibuli uzené a játra. Osmažené přidáme k vyždímaným rohlíkům. Ochutíme rozetřeným česnekem, okořeníme…
0 komentářů

Pučálka

  Pučálka   Suroviny: hrách voda máslo sůl pepř nebo skořice Postup: 1.   Celý suchý hrách hojně zalejeme vlažnou vodou, aby nabobtnal. Vodu další den slejeme tak, aby hrách zůstal napůl ponořený a necháme jej ještě další den. To už na něm rosou malé klíčky. Na velké pánvi rozpražíme lžíci másla, hrách na ní nasypeme a mírně opečeme. Jemně osolíme a opepříme. Místně se pučálka podávala sladká s trochou skořice. …
0 komentářů

Nádivka se sójou

  Nádivka se sójou   Suroviny: 80 g sojového granulátu 6 rohlíků 6 vajec 1 cibule 2 lžíce tuku nebo slaniny 2 lžíce másla mladé kopřivy pažitka mletý muškátový květ sůl tuk na vymazání Postup: 1.   Sojový granulát přelijeme vývarem a necháme odležet, mezitím na tuku zpěníme cibuli, přidáme vyždímaný granulát a osmahneme. Změklé máslo utřeme se žloutky. Do…
0 komentářů

Špenát z kopřiv

  Špenát z kopřiv   Suroviny: 1kg opláchnutých listů z kopřiv 80g sádla 2 lžíce mléka 2 vejce 3 stroužky česneku sůl 1 větší cibule Postup: 1.   Pečlivě omyté kopřivy spaříme ve vroucí vodě a krátce povaříme. Po 10 minutách je scedíme nasekáme nadrobno. Nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném sádle, přidáme mouku a zhotovíme tak zlatavou jíšku. Přidáme nakrájené kopřivy a krátce podusíme. Po chvilce ochutíme…
0 komentářů

Pažitková omáčka se sýrem

  Pažitková omáčka se sýrem   Suroviny: 4 vejce 80g strouhaného tvrdého sýra (eidam nebo ementál) 60g polohrubé mouky 2dl mléka 2dl smetany 2-3 stroužky česneku 40g másla nebo rostlinného tuku pažitka a sůl Postup: 1.   Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozpůlíme. Z másla a mouky připravíme za stálého míchání světlou jíšku, kterou zředíme vodou s mlékem, dobře rozmícháme, aby nezůstaly kousky a…
0 komentářů

Dušený králík se zeleninou

  Dušený králík se zeleninou   Suroviny: ½ králíka (1kg) 100g cibule 60g másla 150g zeleniny (květák, mrkev, kedlubna, sterilovaný hrášek) – čerstvou zeleninu můžeme nahradit zmraženou zeleninou 20g hladké mouky petrželka a sůl Postup: 1.   Rozkrájenou cibuli vsypeme do kastrolu nebo pekáče na rozpálené máslo a jen zpěníme. Na světlou cibulku vložíme rozporcovaného králíka, poprášeného hladkou moukou, lehce osmahneme,…
0 komentářů

Zapečený pórek s uzeným masem

  Zapečený pórek s uzeným masem   Suroviny: 400g pórku 100g cibule 100g jablek 300g uzené krkovice 3 lžíce bílého vína 40g másla petrželka libeček kopřivy mletý pepř sůl Postup: 1.   Pórek opláchneme pod tekoucí studenou vodou a rozkrájíme na asi 2 cm dlouhé kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Rozkrájený pórek a cibuli vložíme do kastrolu se…
0 komentářů

Strapačky se zelím

  Strapačky se zelím   Suroviny: 750g brambor 250g polohrubé mouky 400g kysaného zelí 10g cukru 100g cibule 60g sádla mletý pepř sůl a ocet Postup: 1.   Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Necháme chvíli stát, pak část vody slijeme, přidáme mouku, osolíme opepříme a dobře promícháme. Těsto buď protlačíme sítem nebo vykrájíme lžičkou malé nočky do vařící osolené vody. Vaříme asi 8-10…
0 komentářů

Brambory na kyselo

  Brambory na kyselo   Suroviny: 1kg brambor 40g másla 40g polohrubé mouky 2dl kysané smetany 1 lžíce rajčatového protlaku 1bobkový list ocet sůl 4 vejce Postup: 1.   Oloupané brambory rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící, osolené vody a vaříme do poloměkka. Z tuku a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme bobkovým listem…
0 komentářů

Lepenice

  Lepenice   Suroviny: 700g brambor 500g kysaného zelí 1 velká cibule 60g másla kmín sůl Postup: 1.   Oloupané brambory vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme kmín a vaříme do měkka. Kysané zelí pokrájíme, zalijeme vodou a povaříme zvlášť. Měkké zelí zcedíme, vodu po částech přilijeme k bramborám a důkladně rozmícháme. Přidáme máslo a postupně vymícháme na kaši. Tu nakonec smícháme s uvařeným zelím a na talířích přelijeme…
0 komentářů

Omelety se špenátovou nádivkou

  Omelety se špenátovou nádivkou   Suroviny: 125g polohrubé mouky sůl 250ml mléka 1 vejce 40g másla Postup: 1.   Do prosáté, osolené mouky přilijeme mléko s rozmíchaným vajíčkem a umícháme těstíčko. Pak z něho upečeme na rozpálené, máslem vymazané pánvi 10 omeletek. Potřeme je špenátovou nádivkou, zabalíme, pokapeme je máslem a podáváme jako přílohu k masu. Špenátová nádivka: 250g špenátu přebereme, vypereme, uvaříme ve…
0 komentářů

Špenátové omelety s masovou náplní

  Špenátové omelety s masovou náplní   Suroviny: 6 vajec 65ml mléka 30g krupice 3 polévkové lžíce prolisovaného špenátu (250g syrového špenátu) 30g másla Postup: 1.   V mléce dobře umícháme vejce, krupici, sůl, trochu pepře a uvařený prolisovaný špenát. Z těsta upečeme na másle, na rozpálené pánvi stejně velké omeletky. Ještě teplé je zatočíme a naplníme sekaným masem s kyselou smetanou. Náplň: 120g uzeného vařeného…
0 komentářů

Velikonoční sekaná (nádivka)

  Velikonoční sekaná - nádivka   Je známá ve všech našich krajích, odlišný však bývá jen název: nádivka, sekanka, sekanina, hlavička, zlatá buchta, dechánek. Vždycky je však spojena s množstvím mladých kopřiv, "vopichu" - libečku a opence. Sekaná měla obsahovat pět druhů masa. Nesměly však chybět uzené a slaninka, na Uherskobrodsku též klobása.   Postup: 1.   Připravíme si kousek uzeného se slaninou a stejné množství vepřového masa. Pomeleme na masovém strojku se dvěma houskami předem namočenými ve smetaně.  Počítáme s…
0 komentářů

Jarní polévka

  Jarní polévka   Suroviny: Mrkev celer petržel pórek sůl květák smetanový tavený sýr houska Postup: 1.   Očištěnou mladou mrkev, celer, petržel a pórek nakrájíme na proužky a dáme vařit do osolené vody. Po dvaceti minutách varu přidáme hrstku růžiček z mladého květáku. Jakmile zelenina změkne, přidáme do polévky na kousky nakrájený smetanový sýr. Chvilku spolu povaříme a nakonec polévku vylijeme…
0 komentářů

Česneková polévka - oukrop

  Česneková polévka - oukrop   Suroviny: 1 a ¼ l vody sůl 4 stroužky česneku špetku majoránky na špičku nože strouhaného zázvoru ¼ kávové lžičky kmínu 250g brambor ½ kávové lžičky pepře 30g sádla 2 krajíce chleba Postup: 1.   Oloupaný česnek rozetřeme se solí, dáme jej do osolené vody, přidáme kmín, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, majoránku, zázvor, sádlo a…
0 komentářů

Vaječný smažený hrášek do polévky

  Vaječný smažený hrášek do polévky   Suroviny: 1 vajíčko 125ml mléka 80g polohrubé mouky sůl 200g másla Postup: 1.   Mouku mírně osolíme, zalijeme mlékem a umícháme si řídké těstíčko. To pak pomalu prokapeme přes haluškový cedník na rozpálené máslo v kastrůlku. Vzniklý vaječný „hrášek“ osmažíme do zlatova. Jde o smaženou vložku do polévky.         …
0 komentářů

Špenátová polévka

  Špenátová polévka   Suroviny: 300g špenátu 40g másla 60g hladké mouky 125ml smetany 1 žloutek sůl pepř zelená petrželka vývar z kostí Postup: 1.   Vývar z kostí zahustíme světle žlutou jíškou a dobře povaříme. Špenát zbavíme kořínků a žlutých lístků a pečlivě ho omyjeme pod tekoucí vodou. Poté ho vložíme do osolené vařící vody a nepřikrytý vaříme asi 3 minuty. Špenát zcedíme,…
0 komentářů

Bylinková krémová polévka

  Bylinková krémová polévka (zaslala: Vítovcová Mirka)   Suroviny: po svazku jarní cibulky, šťovíku, kerblíku a petrželky 3 řapíky celeru 100 g neloupaných mandlí 80 ml olovového oleje 3 lžíce hladké mouky 2 l zeleninového vývaru z kostky pepř sůl citrónovou šťávu 150 g zakysané smetany Postup: 1.   Cibulku a celer nakrájíme na plátky a kolečka, bylinky posekáme, mandle…
0 komentářů

Vaječný salát s celerem a křenem

  Vaječný salát s celerem a křenem   Suroviny: 6 vajec 1 větší celer 1 kyselé jablko 10 dkg majonézy sůl pepř citron 2 lžíce strouhaného křenu Postup: 1.   Celer oloupeme, uvaříme do měkka v osolené vodě a pak nakrájíme na kostky. Přidáme vařená, na kostky krájená vejce, jablko a vše spojíme dobře ochucenou majonézou. Do okyselené majonézy přidáme strouhaný křen. Je to pikantní salát,…
2 komentářů

Vajíčková svačinka

  Vajíčková svačinka (zaslala:Göttingerová Martina]   Suroviny: 2 housky 1 vajíčko několik koleček salámu ředkvičky nebo plátky rajčete máslo Postup: 1.   Housky podélně rozřízni a jemě potři máslem. V kastrolku umíchej vajíčko. Dvě lžíce vajíček rozetři do každé housky,přidej salám a plátky rajčete či ředkviček. Přiklop druhou polovinou a podávej.       …
0 komentářů

Tvarohová pomazánka s pažitkou

  Tvarohová pomazánka s pažitkou   Suroviny: 400g tvarohu (měkkého) 5 lžic mléka sůl špetka mleté papriky pažitka nebo nať z cibule Postup: 1.   Tvaroh našleháme s mlékem, špetkou soli a mleté papriky. Nakonec vmícháme větší množství sekané pažitky nebo cibulové natě. Mažeme na chléb či pečivo.            
0 komentářů

Vaječná pomazánka s ředkvičkami

  Vaječná pomazánka s ředkvičkami   Suroviny: 6 natvrdo uvařených vajec 1 svazek ředkviček 50g šunky 1 lžíce majonézy 1 lžíce bílého jogurtu pažitka nebo cibulová nať 1 lžíce hořčice sladká paprika sůl Postup: 1.   Natvrdo uvařená vejce posekáme, přidáme na nudličky nařezané omyté ředkvičky, proužky šunky a hořčici. Okořeníme sladkou paprikou, osolíme a dobře promícháme s majonézou nastavenou bílým…
0 komentářů

Jarní bylinkové máslo

  Jarní bylinkové máslo   Suroviny: máslo mladé bylinky ze zahrádky: mladý kopr, listy pampeliškové, řeřichové, šťovíkové dále, můžeme použít petrželku, špenát nebo pažitku 2,5 lžíce soli Postup: 1.   Do másla vetřeme jemně usekané jarní bylinky. Například mladý kopr, listy pampeliškové, řeřichové, šťovíkové, dále můžeme použít petrželku, špenát nebo pažitku. Máslo mažeme na chléb a ozdobíme nakrájeným rajským jablíčkem nebo vajíčkem.   …
0 komentářů
Nové recepty na email

Novinky na email
Zákaznické recenze
Hodnocení: 5 / 5
09.07.2018
Hodnocení: 5 / 5
25.06.2018
rychlost, sortiment
Hodnocení: 5 / 5
18.06.2018
Objednávka byla rychle vyřízena a dorazila v pěkné čisté krabici.
Zobrazit více hodnocení