Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Posvícenecké koláčky kulaté (zaslala: paní Straková A.)
 
Suroviny:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • sůl
  • citrónová kůra
  • vanilka
  • 40 g droždí (trochu mouky a cukru na kvásek)
  • 1/2 l mléka
  • 180 g másla
  • 140 g cukru
  • 3 žloutky
  • asi 30 g másla na plech
  • 1 žloutek na potření
  • vanilkový cukr na posypání
Postup:

  Do prosáté mouky přidáme cukr, špetku soli, tlučenou vanilku nebo vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Přilijeme vykynutý kvásek v polovině mléka, ve druhé polovině rozmícháme žloutky a rozpuštěné máslo, vypracujeme měkké lesklé těsto a necháme na teplém místě vykynout.

Z vykynutého těsta nakrájíme stejné kousky, tvoříme malé bochánky a na pomazaném plechu necháme vykynout. Potom roztlačujeme vhodně velkým závažím, zabaleným v utěrce a poprášené moukou. Můžeme také do rohu čisté utěrky zavázat příslušné množství mouky a uzlík použít jako tvořítko. Vytlačené okraje potřeme žloutkem, do vyhloubeného středu klademe nádivku: tvarohovou sypanou rozinkami, makovou zdobenou krájenými mandlemi, povidlovou nebo nebo ovocnou s drobenkou atd. Borůvkové koláčky sypeme perníkem a cukrem, švestkové plníme půlenými švestkami, které klademe řeznou stranou vzhůru a sypeme drobenkou.

Okraje ještě jednou potřeme žloutkem a koláčky upečeme v horké troubě. okraje ještě za horka potřeme rozpuštěným máslem, aby koláčky zůstaly dlouho křehké. Vychladlé sypeme vanilkovým cukrem.
 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email
Zákaznické recenze
Honza
Hodnocení: 5 / 5
15.02.2018
Vše v pořádku, mohu doporučit.
gudrun
Hodnocení: 5 / 5
09.02.2018
moc pěkné věci
Hodnocení: 3 / 5
06.02.2018
Zobrazit více hodnocení