Kolekce Desigual na Zoot.cz

Rychlý kontakt

Ceske-tradice.cz
Martin Bestajovský

Email:  obchod@ceske-tradice.cz
Facebook: České tradice

Napište nám:

Partneři
Dílnička Tvořilka Vytvarnehracky.cz

Posvícenecké koláčky kulaté
Posvícenecké koláčky kulaté (zaslala: paní Straková A.)
 
Suroviny:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • sůl
  • citrónová kůra
  • vanilka
  • 40 g droždí (trochu mouky a cukru na kvásek)
  • 1/2 l mléka
  • 180 g másla
  • 140 g cukru
  • 3 žloutky
  • asi 30 g másla na plech
  • 1 žloutek na potření
  • vanilkový cukr na posypání
Postup:

  Do prosáté mouky přidáme cukr, špetku soli, tlučenou vanilku nebo vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Přilijeme vykynutý kvásek v polovině mléka, ve druhé polovině rozmícháme žloutky a rozpuštěné máslo, vypracujeme měkké lesklé těsto a necháme na teplém místě vykynout.

Z vykynutého těsta nakrájíme stejné kousky, tvoříme malé bochánky a na pomazaném plechu necháme vykynout. Potom roztlačujeme vhodně velkým závažím, zabaleným v utěrce a poprášené moukou. Můžeme také do rohu čisté utěrky zavázat příslušné množství mouky a uzlík použít jako tvořítko. Vytlačené okraje potřeme žloutkem, do vyhloubeného středu klademe nádivku: tvarohovou sypanou rozinkami, makovou zdobenou krájenými mandlemi, povidlovou nebo nebo ovocnou s drobenkou atd. Borůvkové koláčky sypeme perníkem a cukrem, švestkové plníme půlenými švestkami, které klademe řeznou stranou vzhůru a sypeme drobenkou.

Okraje ještě jednou potřeme žloutkem a koláčky upečeme v horké troubě. okraje ještě za horka potřeme rozpuštěným máslem, aby koláčky zůstaly dlouho křehké. Vychladlé sypeme vanilkovým cukrem.
 
 

       
 
Diskuse
Zatím žádné příspěvky
Nové recepty na email
Novinky na email